Çoğu zaman dışarıdanmış gibi algıladığımız bu sesler aslında kulağımızın içinden gelir. Dışarıdan herhangi bir ses gelmeksizin kişinin kendi kulağında sesler duyması durumu oldukça yaygın bir durum.
Hem geçici hem kalıcı olabilen kulak çınlaması, tek taraflı olabileceği gibi çift taraflı da yaşanabilir. Çoğu zaman yanlış anlaşılan, yaşam kalitenizi bozabilecek kulak çınlaması nedenleri hakkında bilmeniz gerekenler bulunuyor.
Hem geçici hem kalıcı olabilen kulak çınlaması, tek taraflı olabileceği gibi çift taraflı da yaşanabilir. Çoğu zaman yanlış anlaşılan, yaşam kalitenizi bozabilecek kulak çınlaması nedenleri hakkında bilmeniz gerekenler bulunuyor.
Kulak çınlaması nedir?
Kulağınız çınladığı zaman “Biri beni anıyor.” gibi espriler yapsak da aslında bunun daha fazlası var. Yaygın bir sorun olan kulak çınlaması, insanların yaklaşık yüzde 15 ila 20’sini etkiliyor ve özellikle yetişkinlerde görülüyor. Bu tabii ki çocuklarda görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Çınlama, uğultu, tıslama, cıvıltı, ıslık sesi ve diğer sesleri duyma hissi olarak tanımlanan kulak çınlaması, kimi zaman sürekli olabileceği gibi kimi zaman gürültülü ve aralıklı da olabilir. Arka plan gürültüsü düşük olduğunda genellikle daha kötü olur. Özellikle geceleri sessiz bir odada uyumaya çalışırken bunun farkına daha çok varabilirsiniz.Kulaklarda gürültüyü yaratan nedir?
“Kulak çınlaması neden olur?” sorusuna net bir cevap vermek mümkün değil ancak bazı teoriler var. Bunlardan biri de iç kulaktaki hasarın, sinirler tarafından beynimizin sesi işleyen kısımlarına taşıyan sinyalin değişmesi durumu.Diğer teori ise işitsel korteks ile diğer sinir devreleri arasındaki anormal etkileşimler. Dikkati ve duyguları kontrol eden işitsel korteks, beynin diğer bölümleri ile iletişim hâlindedir ve bazı çalışmalarda görülmüş ki kulak çınlaması yaşayan kişilerin bu işitsel olmayan beyin bölgelerinde bazı değişiklikler var.Kulak çınlamasının iki yaygın türü var: Subjektif ve objektif
Yaygın olarak görülen tür subjektif kulak çınlaması. Sesleri yalnızca siz duyabilirsiniz. Nadir de olsa ses, kalp atışınıza uygun ritmik olarak titreşir. Eğer bunu doktor, stetoskopla duyuyorsa nesnel kulak çınlaması tanımı yapılır. Ancak bilim insanları, hâlen daha bunun nasıl olabildiğini anlamış değiller.Objektif kulak çınlaması ise nadir görülen bir durum. Atardamarlardan veya toplardamarlardan akan kanın ürettiği gürültü gibi kulağa yakın yapıların yarattığı gerçek gürültü temsil edilir. Diğer insanlar bazen o kişiye çok yakınsa çınlama seslerini duyabilir.Peki kulak çınlaması nedenleri nelerdir? Madde madde bakalım.
- Yaşa bağlı işitme kaybı
- Ses kirliliği
- Kulak enfeksiyonları ve hastalıklar
- Kulak kiri birikimi
- Baş ve boyun travmaları
- Bazı ilaçların yan etkileri
- Stres ve anksiyete