BESLENMEDE DOĞRU BİLİNEN 5 YANLIŞ!

Doğru beslenmek için karın doyurmak yeterli olmuyor…

    BESLENMEDE DOĞRU BİLİNEN 5 YANLIŞ!
    24 Mayıs 2016 - 12:14

    İnsanlar doğası gereği hayatını devam ettirebilmek için düzenli aralıklarla beslenir. Ancak sağlığın korunması için beslenmenin de pek çok kuralı bulunuyor. Sadece açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da ne isteniyorsa onu yemek sağlığı tehlikeye atıyor. Beslenmenin, vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda alması için bilinçli yapılması gerekiyor. Ancak beslenme ile ilgili doğruluğu olmayan pek çok bilgi kulaktan kulağa dolaşarak kişilerin yanlış, yetersiz ve düzensiz beslenmesine sebep oluyor. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, beslenmede doğru bilinen 5 yanlış hakkında önemli bilgiler verdi.


    1. Öğün atlamak kilo vermeyi zorlaştırıyor

    Yeterli ve dengeli beslenmek, metabolizmayı canlı tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak için öğün atlamamak gerekiyor. Ara öğünlerle desteklenmeyen bir beslenme programı sonucunda metabolizma hızı düşüyor, aşırı açlık dolayısıyla bir sonraki öğünde fazla miktarda besin tüketimi gerçekleşiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, böylelikle kilo vermenin güçleşeceğini ifade ediyor.


    2. Vücudun karbonhidrata da ihtiyacı var

    Karbonhidratların vücudumuz için temel enerji kaynağı olduğunu söyleyen Dyt. Çisem Gündüz, “Gün içinde yeterli miktarda karbonhidrat alınmadığında kaslar beyne glikoz göndermek üzere enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor. Kan şekerini hızlı yükselten basit şekerler yerine lif içeriği yüksek, sağlık açısından daha faydalı olan kompleks karbonhidratlar tercih etmek gerekiyor. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur, kinoa veya karabuğdayı tercih etmek sağlık açısından daha yararlı” diyor.


    3. Hızlı verilen kilolar hızlıca geri alınıyor

    Diyet yapanların en büyük şikayeti diyete karşı dirençli duramamak oluyor. Bu yüzden de çare kısa zamanda hızlı kilo verdiren şok diyetlerde aranıyor. Dyt. Gündüz, bu diyetlerin zararını şöyle açıklıyor: “Kısa süreli şok diyetlerle hızlıca verilen kilolar ilk anda mutluluk veriyor. Fakat belli bir zaman sonra kilo verme duruyor. Bu durum insanı umutsuzluğa ve beraberinde aşırı yemek yemeye itiyor. Bu yüzden kısa süreli şok diyetler yerine kişiye özel en uygun beslenme programı hazırlamak için bir diyetisyene danışmak gerekiyor.”


    4. Kepekli ürünlerde de kalori var

    Kepek, çavdar gibi tahıllarla yapılan ürünlerin kalori değerleri buğdaya göre daha düşük olmadığını söyleyen Dyt. Çisem Gündüz, “Kepek, çavdar, buğday unu ile yapılmış ürünlerin kalori değerleri aynı ancak besleyici değerleri farklı oluyor. Bir ürünün kepekli olması onun lif; yani posa içerdiğinin kanıtıdır. Kepekli ürünler şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, dışkılama sayısını ve miktarını artırdığı için daha sağlık açısından daha yararlı” diyor.


    5. Akşam 6’dan sonra da yemek yenebilir

    Diyetisyen kontrolünde hazırlanan beslenme programları birbirinden farklı olabiliyor. Gece öğünündeki saat sınırlaması da bireyden bireye farklılık gösteriyor. Bu nedenle besin tüketilen saatten ziyade tüketilen besinin ne olduğu daha çok önem teşkil ediyor. Gece çok geç saatlerde uyuyan kişiler için akşam yemeği daha geç bir saatte olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, günlük kan şekeri düzenini sağlamak için gece ara öğününün yatmadan yaklaşık 2 saat önce tüketilmesi gerektiğini söylüyor.


    Bu haber 707 defa okunmuştur.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum